Klavyeye bakmadan 10 parmak yazmayı öğrenin
10 parmak yazmanın ana fikri, her parmağın kendi tuş bölgesine sahip olmasıdır. Bu, klavyeye bakmadan yazmana olanak tanır. Düzenli çalışın ve kas hafızası sayesinde on parmağının tümü nereye basacağını bilecek.
Metin yazarken poz verin
- Dik oturun ve sırtını düz tutun.
- Dirseklerini dik açıda bükün.
- Baş hafifçe öne eğik olmalıdır.
- Gözden ekrana olan mesafe 45-70 cm olmalıdır.
- Omuzlarındaki, kollarındaki ve ellerindeki kasları gevşetin. Eller klavyenin altındaki masaya biraz dokunabilir, ancak elleri aşırı zorlamamak için vücut ağırlığını ellere aktarmayın.
Başlangıç konumu
Parmaklarını biraz bükün ve orta sıradaki ASDF ve JKLŞ tuşlarının üzerine koyun. Bu konuma ANA KONUM adı verilir çünkü her zaman bu tuşlarla başlayacak ve onlara geri döneceksin.
F ve J tuşlarında, işaret parmaklarının altında küçük çıkıntılar var. Klavye bakmadan gezinmene izin veriyorlar.
Klavye düzeni
Bu klavyedeki tuşların rengi, hangi parmağın hangi tuşa basacağını anlamana ve hatırlamana yardımcı olacaktır.
- Tuşlara yalnızca onlar için tasarlanan parmakla basın.
- Parmaklarını daima "ASDF – JKLŞ" başlangıç konumuna geri getirin.
- Bir ritim belirleyin ve yazarken ona bağlı kalın. Tuşlara aynı aralıklarla basın.
- Yazarken, tuşların düzenini hayal edin.
- SHIFT tuşuna her zaman istenen harfin karşı tarafındaki küçük parmakla basılır.
- Hangisi senin için daha uygunsa, sol veya sağ elinin başparmağıyla boşluğa vurun.
İlk başta, bu yazma yöntemi sakıncalı görünebilir. Ama durmayın. Zamanla, her şey hızlı, kolay ve rahat bir şekilde ortaya çıkacaktır. En iyi sonuçlar için, klavye düzenin ve dilin için on parmak yazma kursu seçin.
Parmak hareketi
Yazarken klavyeye göz atmayın. Ana konumu bulana kadar parmaklarını tuşların üzerinde kaydırın.
Ellerin hareketini sınırlayın ve yalnızca istenen tuşlara basmak için minimumda tutun. Ellerini ve parmaklarını mümkün olduğunca başlangıç pozisyonuna yakın tutun. Bu, yazma hızınızı artıracak nd ellerdeki baskıyı azaltır.
Genellikle kullanılmadıkları için yüzük parmaklarına ve küçük parmaklarına dikkat edin.
Yazma hızı
- Hemen ışık hızında yazmaya çalışmayın. Yalnızca on parmak tümü doğru tuşlara basmak için kullanıldığında hızlanmaya başlayın.
- Hatalardan kaçınmak için yazarken acele etmeyin. Hız kademeli olarak artacak.
- Metni her zaman bir veya iki kelime ilerisine göz gezdirin.
- Yazarken sorun yaşıyorsanız, bunun bir yazılım mı yoksa donanım sorunu mu olduğunu belirlemek için klavye hız testi kullanın.
- Ratatype 10 parmak klavye programdaki tüm dersleri tamamlayın. Ve hızın, ortalama yazma hızından daha yüksek olacaktır.
Kendine iyi bakın
Kaydığını ve çok fazla hata yaptığını düşünüyorsan ara verin. Kısa bir mola, gücü ve dikkati geri kazandıracaktır.
Alıştırma zamanı
Popüler on parmak yazma soruları ve ipuçları
-
Çok kolay, asıl önemli olan birkaç temel ipucunu takip etmektir.
- Yazarken doğru duruş; ekranınız göz hizasında, 45-70 cm mesafede olacak şekilde dik oturun. Sırtınızı düz tutun, dirseklerinizi dik açıyla bükün ve omuz, kol ve el kaslarınızı gevşetin.
- Yazmaya her zaman ASDF JKL: tuşlarıyla başlayın (bu satıra ana satır denir) ve parmaklarınızı aynı konuma getirin.
- Tuşlara yalnızca ayrıldıkları parmaklarla basın. Renk şemamız size bu konuda yardımcı olacaktır.
- SHIFT tuşuna her zaman diğer tuşa basan parmağın karşısındaki serçe parmakla basılır. Boşluk çubuğuna basmak için hangi eliniz sizin için daha uygunsa o elinizin başparmağını kullanın.
- Yazarken tuşlara bakmayın. Sadece ana satır işaretini bulana kadar parmaklarınızı kaydırın. El ve parmak hareketlerinizi yalnızca belirli bir tuşa basmak için gerekli olanlarla sınırlayın. Ellerinizi ve parmaklarınızı temel konuma yakın tutun.
- Sadece parmaklarınız alışkanlıktan dolayı doğru tuşlara bastığında hızlanın.
-
Önemli olan çok ve düzenli pratik yapmaktır. Aldığınız her derste kas hafızanız gelişecek ve on parmağınızın tamamı klavyede neye ve nereye basmanız gerektiğini bilecektir.
Günde sadece 15-30 dakika egzersiz yapın ve birkaç hafta içinde klavyeye bakmadan bile her tuşun tam yerini bileceksiniz. Ancak unutmayın, doğru öğrenmek önemlidir. Eğer doğru pozisyonları öğrenemezseniz, sadece zamanınızı boşa harcamış olursunuz.
Zaman zaman ilerlemenizi kontrol etmeyi unutmayın — sadece bir yazma testi yapın.
-
On parmakla yazma, her parmağın klavye üzerinde kendine ait bir alanı olması fikridir. Bu sayede daha hızlı ve tuşlara bakmadan yazabilirsiniz.
Tuşlara yalnızca onlar için tasarlanmış parmakla basmak esastır. Ders giriş alanının altındaki renk kodlu klavye, her tuşa hangi parmağınızın basması gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
-
Ratatype ile tüm parmaklarla dokunmatik yazma tekniğini öğrenebilirsiniz. Teknik, her parmağın klavye üzerinde kendine ait bir alanı olduğu fikridir. Bu sayede tuşlara bakmadan yazabilirsiniz.
Araştırmalarımız, bu yöntemle %20'ye kadar daha hızlı yazabileceğinizi gösteriyor. Bu teknik hakkında daha fazla bilgiyi Dokunarak yazma makalemizde okuyabilirsiniz.
Sürekli pratik yapın. Dikkatinizin kolayca dağıldığını ve çok fazla hata yaptığınızı hissederseniz ara verin. Kendinizi yenilenmiş hissettiğinizde geri dönmek daha verimlidir. -
Herhangi bir faaliyette başarılı olmanın anahtarı düzenli egzersiz yapmaktır. Bir dersi kaçırdığınız anda, daha öncekileri öğrenmek için harcadığınız zamanı kaybedersiniz. Bu nedenle, her gün 30 dakika boyunca düzenli antrenman yapmak için 2-4 hafta ayırmaya çalışın.
-
Hızlı yazma becerisinde ustalaşmak bir gecede gerçekleşmez. Yazma hızınızı ve doğruluğunuzu artırmak için düzenli olarak yazma pratiği yapmanız ve becerinin farklı yönlerine odaklanan egzersizler kullanmanız gerekir. Hangi sıklıkta alıştırma yapacağınız kişisel hedeflerinize, yazmada ne kadar iyi olduğunuza ve zamanınıza bağlıdır.
Yazma egzersizlerini hangi sıklıkta uygulayacağınız, mevcut yeterlilik seviyenize bağlı olacaktır. Eğer yeni başlıyorsanız, hızınızı ve doğruluğunuzu artırmak için düzenli, kısa alıştırma seansları tavsiye edilir. Zaten yetkinseniz, becerilerinizi korumak için yalnızca ara sıra pratik yapmanız gerekebilir. İdeal olarak, haftada birkaç kez en az 10 dakikalık yazma pratiği yapmayı hedeflemelisiniz.Her şeyde olduğu gibi, başarının anahtarı düzenliliktir. Kas hafızasını güçlendirmek çok fazla pratik gerektirir ve düzenli egzersiz yapmanız önemlidir. Her gün 15-30 dakika egzersiz yapmak, haftada bir kez iki saatlik egzersiz yapmaktan daha faydalı olacaktır. Kısa daktilo egzersizleri sırasında konsantrasyonu korumak daha kolaydır ve bunlara zaman ayırmak çok daha kolaydır.
Sadece Ratatype ile değil, mümkün olan her zaman yazma pratiği yapın. Sosyal medyada iletişim kurarken veya daha az acil iş görevlerini yerine getirirken dokunmatik yazma becerilerinizi geliştirmeye çalışın.
İster yeni başlayan ister uzman bir daktilo kullanıcısı olun, ne kadar pratik yapmanız gerektiği ve ne sıklıkta pratik yapmanız gerektiği bireysel hedeflere bağlı olarak değişecektir. Yeni başlayanlar haftada en az iki ila üç kez pratik yapmalı ve deneyimli daktilograflar yetkin hale gelmek için her hafta dört ila beş kez pratik yapmaya çalışmalıdır. Beceri seviyesi ne olursa olsun, düzenli olarak planlanan ve odaklanılan alıştırma seansları daha iyi ve daha hızlı bir yazma deneyimi sağlayacaktır.
Daktilo testi de bir uygulamadır. Hızınızın ne kadar geliştiğini görmek için zaman zaman test yapın.
-
Sürekli klavyeye bakarsanız dokunmatik yazmayı öğrenemezsiniz. Klavyedeki sembollerin yerlerini hatırlamaya çalışın (ilk 4 dersimiz tam da bunu öğretiyor).
İlk başta çok yavaş görünebilir, ancak yavaş yavaş yazma hızınız artacaktır. Sonraki 4 ders bu sonucu pekiştirecektir. İlk 8 klavye yazma dersini tamamlayın, tüm ödülleri kazanın ve birkaç hafta içinde farklı yazdığınızı bile hatırlamayacaksınız.
Hey! Gruplarda daha da ilginç olacak. Arkadaşlarını birlikte öğrenmeye ve rekabet etmeye davet edin. Gruplar öğretmenler için de harikadır. Ve oyun modunu denemeyi unutmayın ;)